Karmen Darvaš Fister, dne 17. 5. 2022

IZBERITE NALOŽBO PO SVOJIH POTREBAH IN GLEDE NA VAŠE CILJE, NE PO PRETEKLIH DONOSIH

Pretekli donosi niso napoved prihodnjih. Zato se odločajte o naložbah na osnovi vaših potreb in pričakovanj, ne na preteklih donosih. Po navadi so pretekli donosi že doseženi in točke visoko ovrednotene in v tem primeru kupujete dražje točke. Pri tem vam lahko pomaga izkušeni strokovnjak, ki določi vaš profil in glede na vprašanja sestavi primeren delniški portfelj.

OHRANITE REALNA PRIČAKOVANJA

Pri mešanih skladih lahko v vsakem 20-letnem zaporedju let realno pričakujete povprečni letni donos 4- do 5 %, pri delniških 7%, včasih celo več. Ampak takšna dolgoročna povprečna letna donosnost vključuje tudi posamezna leta, ko je donos lahko tudi negativen.

STRAH IN POHLEP STA MOČNEJŠA OD DOLGOROČNEGA CILJA

Ti osnovni človeški čustvi sta največja sovražnika preudarnega investiranja. Zato se kot vlagatelj držite svojega naložbenega načrta in poskušajte izločiti čustvene odločitve. Ne spremljajte svoje naložbe vsak dan ali teden, saj postanete lahko v primeru trenutnih padcev panični in  naložbo v neprimernem trenutku pretrgate.

RAZPRŠITE SVOJE NALOŽBE

Za zmanjšanje potencialnih nihanj vaše naložbe in povečanje verjetnosti donosa razpršite svoje naložbe v različne delniške sklade, v različne regije in panoge.

 KO TRGI NIHAJO, BODITE POTRPEŽLJIVI

Če nalagate za prihodnje konkretne finančne cilje, na primer za starost ali za otroka ali za nepremičnino, se držite svoje naložbene strategije. Ne pozabite, da borznim padcem zmeraj sledijo rasti. Neobičajne situacije na trgu niso trajne – ne časi brezmejnega optimizma ne brezmejnega pesimizma. Trgi dolgoročno težijo k dolgoletnim povprečjem.

NE SLEDITE MNOŽICI

Kupujte, ko so ostali ljudje prestrašeni in prodajajte, ko vlada splošen optimizem. Daljši je naložbeni čas, večja je verjetnost, da boste dosegli svoj naložbeni cilj. Najbolj negotovo je doseganje naložbenega cilja vlagateljev, ki ves čas prežijo na kratkoročne priložnosti.

 VSAJ ENKRAT LETNO PREGLEJTE SVOJ PORTFELJ

Vaša osebna situacija in finančne potrebe se stalno spreminjajo, torej je treba vsaj enkrat letno pregledati vse svoje naložbe in oceniti, ali še ustrezajo vašim potrebam. Ne pregledujte naložb pogosteje, saj nima smisla.

Naložbe
eIZRAČUN

Naložbeno varčevanje

Izračunaj

  Kako investirati, da boste zaslužili!

  Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi…

  Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje.
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb.
  • Kdaj je pravi čas za investiranje.

  Prenesite si svojo eKNJIGO.

  Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

  da bodo vaše finance v koraku s časom.  Uspešno ste se prijavili na novice.