Dean Rudolf, dne 9. 2. 2019

Da se tudi vam ne pripeti kaj takega…

Med prodajnimi oglasi nepremičnin vsak dan vidimo, da se isto stanovanje istočasno prodaja tako preko agencije kakor tudi direktno preko lastnika.

Marsikdo se vpraša zakaj sploh kupiti nepremičnino preko agencije. Ali se ni bolje obrniti direktno kar na lastnika stanovanja?

Jaz pa se sprašujem, le čemu? Zakaj tvegati? Če pa kupca nepremičnine na štajerskem agencija ne stane nič. Kvečjemu vas agencija lahko samo pravno zaščiti.

Nakup smo odsvetovali….

Ne dolgo nazaj sem imel zelo zanimiv primer, ko smo kupca obvarovali nevarnosti nakupa črne gradnje. Za našo stranko smo iskali stanovanje na njegovi želeni lokaciji v centru mesta Maribor. Stanovanje smo si s kupcem ogledali in je bil takoj za to, da ga kupi. Stanovanje je bilo lepo in točno takšno kot si je kupec predstavljal svoj nov dom.

Preverili smo, če je stanovanje vpisano v zemljiško knjigo, če je v urejena etažna lastnina, če ni obremenjeno s pravicami tretjih oseb, da ni stvarnih napak in da je prodajna cena odraz tržnih razmer. Vse je bilo tako kot mora biti.

Vsi dokumenti so bili preverjeni in na prvi pogled je vse bilo v najlepšem redu. Nato pa je bilo potrebno pridobiti še gradbeno in uporabno dovoljenje za večstanovanjsko stavbo, v katerem se nahaja stanovanje.

In glej ga zlomka, po več dnevnem neuspešnem iskanju gradbenega in uporabnega dovoljenja se je izkazalo, da je stanovanje nedovoljena gradnja.

Nakup smo odsvetovali in na ta način obvarovali potencialnega kupca. Si predstavljate kaj bi bilo, če bi kupec sam kupoval in kupil stanovanje brez gradbenega dovoljenja? Čez nekaj let, ko bi morda sam želel prodati stanovanje, ga ne bi mogel prodati.

Žal je še vedno na trgu veliko stanovanj, kjer ni gradbenega dovoljenja in veljajo tako rekoč za črno gradnjo. So pa vpisana v zemljiško knjigo in na prvi pogled vse izgleda urejeno in legalno.

Agent vam bo pri nakupu stanovanja dal odgovore, ali je:

  • stanovanje vpisano v zemljiško knjigo,
  • stanovanje v urejeni etažni lastnini,
  • stanovanje obremenjeno s pravicami tretjih oseb,
  • stanovanje po skrbnem pregledu brez stvarnih napak,
  • prodajna cena stanovanja odraz tržnih razmer,
  • je izdano gradbeno in uporabno dovoljenje za več stanovanjsko stavbo…

To so le osnovna vprašanja, ki so zelo pomembna za varen nakup želenega stanovanja.

Nepremičnine

Investirati v nepremičnino in zaslužiti?

Preberite:

  • Največje neumnosti, ki jih delajo ljudje, ko želijo zaslužiti z nepremičninami.
  • Ali se izplača naložiti denar v nepremičnino?
  • Kako in kje kupiti nepremičnino?

Prenesite si svojo eKNJIGO.

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.