mag. Karmen Darvaš Šega, dne 5. 8. 2018

V borznem svetu se uporablja veliko živalskih prispodob, s pomočjo katerih se lažje, nekoliko na ironičen način, ponazarja vedenje vlagateljev. Kako se obnašamo kot vlagatelji? Vlagatelji smo lahko prestrašeni, pohlepni, bojazljivi, preveč preudarni, labilni, sledljivi ali trmasti…. Zelo pomembno je kako te naše psihološke karakteristike vplivajo na končni izid naših naložb. Ali prevečkrat samo izgubljamo, na koncu obupamo in smo razočarani? Poglejmo kam spadamo glede na odnos do naložb:

PUJS

Za pujse označujemo tiste vlagatelje, ki so zelo pohlepni in jih pri naložbah vodi neizmerna želja po visokih zaslužkih. So pogumni in radi tvegajo. Pujsi svoje naložbe hitro in odločno menjujejo, da bi zaslužili še več, saj so zelo pohlepni. Nikoli jim ni dovolj. Pohlep jim onemogoča racionalno vedenje in  prevečkrat izgubijo razum. Velikokrat hitro zamenjajo svoj portfelj, da bi dosegli sanjske donose. Svoje naložbe menjajo, ker hitro zasledijo drugo naložbo, za katero verjamejo, da jim bo prinesla še več. Lahko bi rekli, da so sicer pogumni, saj je želja po visokih donosih večja kakor strah pred izgubo. Lahko pa se zgodi, da dobre stabilne naložbe zamenjajo za zelo tvegane, za katere pa ni nujno, da jim bodo prinesle donos, ki so si ga obetali. Nikar ne pozabimo kaj se s prašiči zgodi: lahko vse življenje dobro jedo, se redijo, a na koncu pa jih vendarle ubijejo.

OVČKA

Ovčka sledi črednemu nagonu. Je nepoznavalka dogajanja. V naložbe se poda, čeprav  jih sploh ne razume, ne zaveda se kaj se sploh na trgu dogaja, a opazi, da je že cela čreda vložila svoj denar. «Potem pa že mora biti nekaj na tem, če vsi vlagajo tja«, to je način razmišljanja ovčke. Če imamo veliko ovčke v sebi,  nas z lahkoto nekaj ali nekdo zvabi v čredni nagon. Super primer črednega nagona ovc smo videli pred leti, ko so na vrhu, ko so že vsi vlagatelji zaslužili 100% letni donos v balkanskem gospodarstvu in kasneje v zlatih skladih,  ovčke slepo sledile masi ljudi, ko je bilo pa žal že prepozno. V zadnjem letu imamo super primer naložb v Bitcoine in pravo pravcato kriptomanijo. Ovčke so se zaradi izgub na koncu obrisale pod nosom. Za ovce je značilno, da na borzo vstopijo vedno prepozno in vedno izgubijo. Drugi jih ostrižejo.

PIŠČANEC

Ste prestrašeni? Se bojite tveganja in izgub? No, potem mogoče spadate med piščančke, ki zaradi strahu pred izgubo vedno prehitro zbežijo iz trgov. Svoje odločitve sprejemajo zelo počasi. Svojega portfelja niso zmožni dobro upravljati in ga voditi, saj predolgo odlašajo z vsakim korakom. Potem si lahko mislite, kaj se dogaja z njihovim denarjem. Zaradi neodločenosti in strahu pred izgubo ne ravnajo kot preudarni vlagatelji in zato ne zaslužijo kot bi sicer lahko.

 

 

eIzračun: Naložbeno varčevanje

Naložbeno varčevanje
eIZRAČUN
Naložbe

Kako investirati, da boste zaslužili!

Povprečen vlagatelj je v zadnjih 10 letih zaslužil le 50% tistega kar bi zaslužil, če bi …

Izvedeli boste:

  • 10 zlatih pravil za modro investiranje
  • Kako v 6 korakih do donosnih naložb
  • Kdaj je pravi čas za investiranje

Zlata pravila za modro investiranje!
Prenesite si svojo eKNJIGO.

Vsi podatki bodo uporabljeni izključno za namene posredovanja želenih informacij. Podatke bomo obravnavali in varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. List RS, št. 86/2004).

Prijavite se na FINANČNA HIŠA eNOVICE:

da bodo vaše finance v koraku s časom.Uspešno ste se prijavili na novice.