Vsako podjetje potrebuje delavce, da lahko opravlja svoje poslanstvo. Zato vsaka odsotnost zaposlenega pomeni za podjetje strošek, saj slovenska zakonodaja določa, da je delodajalec dolžan svojim zaposlenim kriti njihovo bolniško odsotnost za prvih 30 delovnih dni (mesec in pol odsotnost delavca).

  • Če gre za poškodbo pri delu je delodajalec poleg bolniške odsotnosti dolžan delavcu povrniti tudi odškodnino za nastalo poškodbo (odškodninska odgovornost).
  • Poleg tega še Zavod za zdravstveno zavarovanje zahteva od delodajalca povračilo stroškov zdravljenja za bolezni in nezgode, za katere je delodajalec odgovoren.

Za podjetje lahko vse to predstavlja hud finančni udarec, zato je nujno, da se podjetniki zaščitite pred temi izplačili.

V skladišču podjetja je pri delu prišlo do nezgode, ko je iz viličarja na nogo zaposlenega padla paleta in delavca poškodovala.

Pregled inšpektorja je pokazal, da je podjetje pozabilo pravočasno opraviti tehnični pregled viličarja in posledično je prišlo do okvare na hidravliki. Poškodba delavca je bila tako huda, da je mesec in pol preživel v bolnišnici in moral opraviti 3 večurne operativne posege. Kljub trudu zdravnikov so delavcu ostale trajne posledice, zaradi katerih bo celo življenje šepal.

Delavec je poiskal nasvet odvetnika, ki je ugotovil, da je delodajalec zaradi neizvedenega tehničnega pregleda odgovoren za škodo povzročeno delavcu in na sodišču vložil tožbo v višini 60.000 eurov zoper delodajalca.

Tožba je trajala več let in zelo obremenjevala podjetje tudi v finančnem smislu, saj je odvetnik predlagal vrsto izvedencev, ki so en za drugim ugotavljali odgovornost in malomarnost delodajalca, ki ni poskrbel za ustrezno varnost pri delu. Delodajalec je imel sicer zavarovano odgovornost, a zavarovalna vsota ni zadostovala za kritje odškodnine. Od delodajalca je poleg odškodnine odvetnik zahteval tudi doživljenjsko mesečno nadomestilo, ker delavec nikoli več ne bo zmogel opravljati zahtevnih fizičnih del, saj je njegovo gibanje za vedno omejeno.

K sreči je imel delodajalec sklenjeno zavarovanje za svoje zaposlene, ki je vključevalo tako enkratno izplačilo nezgodne invalidnost, ki je pokrilo tako strošek manjkajoče odškodnine, kot tudi stroške obeh odvetnikov in vseh izvedencev. Podjetje je tako kvalitetno zavarovalo svoje zaposlene, da je izplačilo pokrilo tudi regresni zahtevek Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki je zahtevalo povračilo stroškov zdravljenja za delavca, ki so zaradi hude poškodbe bili zares visoki.

Delodajalec se je sicer najbolj bal plačevanja doživljenjskega nadomestila takrat že bivšemu zaposlenemu, a je njegovo zavarovanje vključevalo tudi to in tako je delavec začel prejemati nezgodno rento v višini 1000 eurov na mesec doživljenjsko. Ker je bil delavec mlad, je delodajalec izračunal, da je kritje nezgodne rente podjetju prihranilo najmanj 360.000 eurov, saj bo nadomestilo delavcu namesto podjetja plačevala zavarovalnica.

 

Odsotnost delavca: 5 razlogov zakaj poskrbeti za zavarovanje:

  • bolniška odsotnost zaposlenih je 30 delovnih dni čisti strošek podjetja,
  • dalj časa trajajoča odsotnost delavca je pogosto posledica poškodbe ali bolezni delavca, za katero je odškodninsko odgovoren delodajalec,
  • če je odgovornost delodajalca potrjena, bo Zavod za zdravstveno zavarovanje zahteval povračilo stroškov zdravljena delavca,
  • na delovno mesto odsotnega delavca boste primorani zaposliti nov kader in ga primerno usposobiti, kar bo za podjetje dodaten strošek,
  • z zavarovanjem bolniške odsotnosti boste poskrbeli, da boste zavarovani tako proti odškodninskim zahtevkom, kot tudi prejemali za začasno nadomestilo za kritje bolniškega nadomestila delavca in pokrili stroške uvajanja novega zaposlenega.

Ključni zaposleni / vodstveni kader: Če imate enega ali več zaposlenih v podjetju, ki predstavljajo pomembno vlogo pri poslovanju vašega podjetja,  npr. komercialist, ki ustvarja velik del prometa podjetja ali projektant, arhitekt, ali nekdo, ki ima specialna znanja, je poslovanje podjetja odvisno od tega zaposlenega. Pomembno je, da zavarujete ta delovna mesta pred bolniškimi odsotnostmi, saj se lahko pripeti, da bo moralo podjetje ugasniti v primeru smrti ali daljše bolniške odsotnosti tega človeka. Takšen kader je v kratkem času težko nadomestiti.

Imeli smo projektantsko podjetje, kjer je bil moj mož lastnik podjetja, sama sem bila v podjetju zaposlena kot finančnica. Mož je sklepal vse posle in pridobival nove naročnike. Zaposlenega sva imela glavnega projektanta, ki delal na specifičnih projektih. Delo smo si lepo razdelili: jaz sem vodila finance, mož je bil dober tržnik- ekonomist, sodelavec pa projektant.

Po večletnem uspešnem poslovanju pa se je zgodilo nekaj nepredvidenega, o čemer noben izmed nas treh ni nikoli razmišljal, da bi lahko bilo sploh mogoče. Mislili smo, da se nam to ne more zgoditi.

Najin projektant je bil star 51 let. Na poti iz Ljubljane domov je doživel srčni infarkt in za volanom izgubil zavest. Z avtomobilom je na avtocesti treščil v betonski steber in na mestu umrl.

V tem času smo imeli pomemben projekt, ki bi ga morali izpeljati do konca. Nadomestnega zaposlenega s tem specifičnim znanjem nisva našla pol leta. Tako smo morali naročilo odpovedati, plačati penale in zapreti podjetje.

Oba sva se znašla kot iskalca zaposlitve na zavodu za zaposlovanje. Po tolikih uspešnih letih so občutki prav strašni, ko naenkrat tudi ti postaneš brezposelna oseba. Prej si bil prepričan, da se tebi to ne more zgoditi.

Helena P.

 

Rešitev bi bila izplačilo visoke odškodnine za primer smrti zaposlenega. Denar bi jim omogočil, da bi dlje časa iskali primeren nadomestni kader ali pa novemu kadru ponudili višjo plačo.

Poslovni svetovalec FINANČNE HIŠE vam bo individualno svetoval, katere rešitve so smiselne za vaše podjetje. Kontaktirajte nas za več informacij: info@financnahisa.si

Želite izvedeti več? info@financnahisa.si

Zakaj bodo bogati vedno bogatejši, revni pa večno revni?

  • Si tudi vi želite več denarja? Višjo plačo?
  • Živite iz meseca v mesec, od plače do plače?
  • Ne morete nič prihraniti, ker so mesečni stroški previsoki, plača pa prenizka in obremenjena s krediti?

Zelo preprosto je….Potrebno je upoštevati le nekaj preprostih načel bogatih ljudi, pa lahko uspe tudi vam!

Si želite tudi vi več denarja?
Preprosto! Prenesite si svojo eKNJIGO!

Vsi podatki bodo uporabljeni izključno za namene posredovanja želenih informacij. Podatke bomo obravnavali in varovali v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. List RS, št. 86/2004).